Casa Conmigo Portugal - Luxe Kuur & Wellness vakanties. Compleet verzorgd verblijf onder de zon van Portugal

Reinigen door vasten

 

Even de hectiek van het dagelijkse leven achter je laten, tijd voor jezelf creëren en simpelweg tot rust komen. Dat is de essentie van een reinigingskuur.

Vasten is natuurlijk

Ons lichaam is gewend aan overdag eten en
’s nachts vasten. Zonder dat we daar bewust bij stilstaan maakt vasten een vast onderdeel uit van ons normale leven. Tijdens het normale nachtelijke vasten geven wij ons lichaam en onze geest de broodnodige rust. Tijdens het kuren wordt deze rust uitgebreid en geïntensiveerd.

Vasten is trouwens geen modern verschijnsel: de meeste religies kennen een vastenperiode. Ook is een natuurlijk gegeven, dat mensen én dieren tijdens ziekte (een beperkte tijd) vasten, om het lichaam rust te geven en te laten herstellen. Wél hoort bij onze moderne, hectische tijd, dat wij bewust op zoek gaan naar een plek om te onthaasten en te ontstressen.

Wat gebeurt er tijdens het vasten?

Tijdens het vasten komt het spijsverteringsstelsel tot rust en gaat het lichaam opgeslagen vetreserves verbranden, waardoor opgeslagen afvalstoffen vrijkomen. Lichaamsbeweging, massages, pakkingen, sauna, wisseldouches en veel drinken van water en speciale kruidenthee zorgen ervoor dat de afvalstoffen je lichaam verlaten.

Voor veel mensen is een extra voordeel dat je tijdens het reinigingsproces een aantal kilo’s kwijtraakt. Niet alleen lichamelijk, maar ook in figuurlijke zin kan al het ‘overbodige’ je lichaam verlaten: vasten is óók loslaten van het oude, dat wat je niet meer nodig hebt. Hiermee ontstaat ruimte voor iets nieuws.
Tijdens het vasten krijg je alle benodigde voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnen. De verschillende (groente- en fruit)sappen en vaste gerechten worden vers en met zorg bereid.

 

 

 

 

Vasten: lichamelijk én geestelijk reinigen

In principe kan iedereen, die over een goede conditie beschikt, een vastenkuur volgen. Er zijn een paar indicaties waarbij vasten wordt afgeraden. Contra-indicaties voor een vastenkuur zijn ondermeer: een stoornis van de schildklier, lever, hart, of pancreas, een psychiatrische stoornis, ondergewicht, verzwakking na ernstige ziekte of operatie, anorexia of boulimia, of zwangerschap.

Graag overleggen wij met je om jouw specifieke situatie te bespreken. Wanneer geen sprake is van een contra-indicatie, maar sapvasten wat veel van het goede is, kan mildvasten de geschikte manier zijn om te reinigen. Hierbij krijg je kleine porties fruit, salades, groenten en granen.

 • Samengevat: vasten is een natuurlijke activiteit
  het reinigen van lichaam én geest
  de beste manier om weer in vorm te komen of te blijven
  hulp bij het veranderen van je manier van leven, als dat nodig mocht zijn
  niet hetzelfde als honger lijden
  niet iets zweverigs

De eerste keer dat je besluit te vasten is best spannend: wat gebeurt er met jou en je lichaam? Het is daarom belangrijk, dat vasten in een rustige, inspirerende omgeving plaatsvindt en onder deskundige begeleiding, zoals bij Conmigo Portugal.


Meer informatie over vasten:
‘Vitaliteit door vasten’, van Dr. Hellmut Lutzner
‘Alles over vasten’, van Hans van Waning

Vastenkuur bij Casa Conmigo

In de (mild) vasten week bouwen wij het eten tijdens de eerste én de laatste twee kuurdagen respectievelijk af en weer op. Op deze manier zijn de overgangen van en naar het ‘normale’ leven niet al te abrupt. Wil je overigens ook tijdens de op- en afbouwdagen sapvasten, dan is dat in onderling overleg mogelijk.

Sapvasten

Tijdens de sapvastenkuur gebruik je alleen verse vruchten- en groentesappen. Deze worden bereid uit ecologisch geteelde groenten en fruit. Bij sappen kunnen vitamines, mineralen en overige gezonde stoffen direct door het lichaam opgenomen en op die manier volledig benut worden.

 

Sapvasten is een manier waarbij het lichaam zich op een intensieve manier zal reinigen en waarbij de meeste mensen veel vetten zullen verbranden. Het is belangrijk dat je in goede conditie aan de kuur begint, omdat dit reinigingsproces veel energie kost.

Mildvasten

Bij mildvasten eet je kleine porties fruit, groenten en granen. Deze methode is ook intensief reinigend, maar wat ‘milder’ voor het lichaam. Daarmee is een mild vasten-kuur voor de meeste mensen wat minder zwaar dan sapvasten.

Ben je herstellend van een ziekte of lichamelijk of geestelijk behoorlijk uitgeput of wil je zo min mogelijk gewicht verliezen, dan kan mild vasten voor jou de beste manier zijn. Dit overleggen we in elk geval tijdens het intakegesprek; uiteraard kunnen we dit ook vooraf al met je bespreken.

Mild- en sapvasten worden gelijktijdig aangeboden. In onderling overleg kun je ook tijdens de week besluiten over te stappen van mild op sapvasten of andersom.

Recepten voor de opbouw
Hier vind je heerlijke gerechten die je kunt gebruiken bij de opbouw na een vastenkuur.